Darkest Dark Theme with DevStyle

Add this URL to your Eclipse Installation to reach this solution's update site.

2024-03 (4.31), 2023-12 (4.30), 2023-09 (4.29), 2023-06 (4.28), 2023-03 (4.27), 2022-12 (4.26), 2022-09 (4.25), 2022-06 (4.24), 2022-03 (4.23), 2021-12 (4.22), 2021-09 (4.21), 2021-06 (4.20), 2021-03 (4.19), 2020-12 (4.18), 2020-09 (4.17), 2020-06 (4.16), 2020-03 (4.15), 2019-12 (4.14), 2019-09 (4.13), 2019-06 (4.12), 2019-03 (4.11), 2018-12 (4.10), 2018-09 (4.9), Photon (4.8), Oxygen (4.7)

https://devstyle.codetogether.io

Neon (4.6)

https://devstyle.codetogether.io

Learn more...
Solution Description

Darkest Dark theme from DevStyle - a free plugin providing an enhanced set of experiences for Eclipse. Included:

  • Darkest Dark theme - #1 in the Marketplace:
    True dark theme with flat replacement icons
    A great experience over Windows, Mac and Linux
     
  • Included with DevStyle:
    New light and dark color themes
    All new startup experience for Eclipse
    Inline search for text editors

​Entirely free to use!  Get DevStyle today.

Categories: IDE, UI

Additional Details

Eclipse Versions: 2024-03 (4.31), 2023-12 (4.30), 2023-09 (4.29), 2023-06 (4.28), 2023-03 (4.27), 2022-12 (4.26), 2022-09 (4.25), 2022-06 (4.24), 2022-03 (4.23), 2021-12 (4.22), 2021-09 (4.21), 2021-06 (4.20), 2021-03 (4.19), 2020-12 (4.18), 2020-09 (4.17), 2020-06 (4.16), 2020-03 (4.15), 2019-12 (4.14), 2019-09 (4.13), 2019-06 (4.12), 2019-03 (4.11), 2018-12 (4.10), 2018-09 (4.9), Photon (4.8), Oxygen (4.7), Neon (4.6)

Platform Support: Windows, Mac, Linux/GTK

Organization Name: CodeTogether Inc.

Development Status: Production/Stable

Date Created: Tuesday, January 31, 2017 - 12:51

License: Commercial - Free

Date Updated: Wednesday, January 31, 2024 - 16:50

Submitted by: Tim Webb

Screenshot
Date Ranking Installs Clickthroughs
February 2024 5/665 8261 306
January 2024 5/691 10676 74
December 2023 6/671 9424 59
November 2023 6/686 11696 52
October 2023 5/673 12951 74
September 2023 4/663 13968 61
August 2023 5/673 12590 64
July 2023 5/668 12266 52
June 2023 6/669 13014 61
May 2023 6/671 13537 60
April 2023 5/667 14462 65
March 2023 5/686 18697 73
View Data for all Listings

Unsuccessful Installs

Unsuccessful Installs in the last 7 Days: 0

Download last 500 errors (CSV)

Marketplace Drag to Install Button

By adding the following code below to your website you will be able to add an install button for Darkest Dark Theme with DevStyle.

HTML Code:

Markdown Syntax:

Output:

Drag to your running Eclipse* workspace. *Requires Eclipse Marketplace Client

Reviews Add new review

In reply to by KH LEE

I assume you're talking about the inline find? We had some focus issues in early versions, though none as severe as you desribe, as it would render the search completley useless :) If you still see this issue with the latest DevStyle version, please contact us using the Support URL, and we'll be happy to investigate and fix. Could you also please share your OS and Eclipse version/distribution details? Thanks!

In reply to by Servan Fichet

Servan, that sounds really bizarre - can you let us know what Eclipse distribution and version you're using, and what operating system? I'm assuming you've tried switching between the themes to see if that would help? Please consider posting on our forums we can discuss in detail. https://www.genuitec.com/forums/topics/devstyle/getting-help/

The description or information regarding a function, variable type or keyword which can be usually seen by hovering the cursor over the text is not readable. The text is black on black background except for the links which are highlighted in blue.

Eclipse:-

Version: 2019-03 (4.11.0)
Build id: 20190314-1200

In reply to by Ritam Behwal

Apologies for missing this. It sounds like you're talking about JavaScript, but can you please confirm the language and the editor you're using? Can you please also let us know if you're suing the Darkest Dark theme or some of the other themes? Thanks!

When trying to use the right-click context menu on change sets to apply a work item, the prompt never shows. Same for setting current work item. Obstructing ability to use theme :( 

Love DevStyle but it's very impractical to use with source control as for some reason when using context menu on a change set to assign a work item, the dialog to pick a work item does not show up and so I then have to unapply the devstyle theme back to an eclipse default theme, assign the work item, and then reapply the theme, which is very annoying. Any idea why this is? I've actually stopped using DevStyle now because of the inconvenience but I would love to be able to use it again without this issue :( 

Hi, in last 2 weeks I tried to install darkest theme every day (with different eclipse versions, especially neon), but I always got this error:

An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=epp.package.jee, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
Unable to read repository at [genuitecURL]/com.genuitec.eclipse.core.common.platform_13.0.2.201810241355.jar.
Read timed out

In reply to by John Synt

John - thank you for the report. I just confirmed that the site is up now, and we run tests frequently to ensure our update sites stay online; we have had no recent outages. Can you access the URL to that artifact in a regular browser? It's possible that you have a corrupt cache, and you can try with a fresh install of Eclipse, or go to Preferences > Install/Update > Available Software Site, locate the site and hit Reload. If this does not help, please use the support link so we can provide detailed assistance.

I'm developing eclipse plugins, so using source/target eclipse setup (both 4.11). I've installed the darkest-dark-theme-plugin in my source eclipse and it's working without problems. When I want to test me plugins and start the target platform and activate the theme in the target eclipse it's totally broken. Only Package-Explorer is getting a dark background. No icons, toolbars, editors, views are changed. ;-(

In reply to by Tobias Haf

Apologies for not getting to this post earlier. It's possible that you aren't setting the right run level for core theme plugins. I hope this helps - please see https://www.genuitec.com/forums/topic/theme-is-not-working-with-runtime… for more details, do follow up on our forums for further support.

Installing this makes Eclipse take minutes to start up, and then is sluggish when it finally opens.
This is on an Intel Core i7 quad-core processor

In reply to by Jim Parziale

I'm sorry we missed your post, Jim. We're very sensitive about performance, and none of the changes we make should have a performance impact, especially one as severe as you describe. We've had no other reports of performance issues either, but would be happy to examine your environment to see if there is something amiss. Please use the support link to open an issue on our forums so we can discuss in more detail.

New Java dev, just starting to use Eclipse. Was able to install this plugin on my laptop and love it.

Sadly trying to install it on the same version of Eclipse (?) - the most recent one - on my desktop gives me the following error, and I'm unable to complete the installation:
No repository found at ... [can't post the link here, but it's the genuitec-site followed by /updates/devstyle/ci/ site]

Hi

when debugging the colors ar not applied correctly. The background stay yellow like in the original eclipse but the highlighted text appears black.

Unfortunately I had to uninstall DevStyle after updating Eclipse to Version 2019-03 (4.11.0). Too many visual problems. E.g. the in-window search window has dark font on dark background, theenterred  text is only visible when selected and so on. This is a pity, since I love the bread-crub and icons. Also tried also to reinstall DevStyle, but no avail.

Hope an update is coming soon :-)

MacOS 10.14.3
Eclipse 2019-03 (4.11.0)
DevStyle 1.11.0.201903132214

regards

spachner

In reply to by Stefan Pachner

Hi,

thanks for quick answer. I tried once again I had again problems (now I have MacOS is in dark mode) with DevStyle  in LightGray. Some Comboboxes do not show the text to choose from and the DevStyle in-window search text can only be seen when selected. I can provide screenshots but how. Cannot attach files in marketplace.

I will keep MacOS in dark mode and use DevStyle DarkGray (darkest) which is working fine.

regards

spachner

As title say i have these problems, until now everything was normal.
Info logs not working when i have mouse over something in mycode.
Javadoc for methods doensnt working.
Error logs also dissapeared while hover, and i have only the red indicator at left.
First time i am encounter this, and i am using this plugin for months..
I checked this without devStyle enabled,everything fine.
I try also a fresh install of Eclipse again the same.

 

 

In reply to by teo kats

Teo, sorry about that. We did release an update yesterday which had the problems you describe, but we followed up with a second update a few hours later which included the fix. Your installation would probably have already updated by now, but if not, please check for an update and restart to get back to a much improved DevStyle.

I haven't managed to get eclipse (2018-12) working with devstyle for a while now. As soon as you install the theme project explorer goes blank and eclipse pretty much stops working with no dialogs or context menu. Only solution was to go back to 2018-09. Any ideas?

In reply to by Dik Rana

Dik,

Sorry you've had problems with DevStyle on the latest eclipse. I did a quick test with DevStyle on RC2 on Windows 10 but didn't see any problems. Which OS are you using and are there any modifications to the OS or windowing system (e.g. a desktop theme)? It would be great if you could raise the issue on our forums (just click the "?" in the description) as that is a better platform for support than this reviews section of the MarketPlace. It would be great to get this sorted before the official release of eclipse 4.10.

In reply to by Tony Weddle

I'm also having this problem. My system:

NAME="Ubuntu"
VERSION="18.04.2 LTS (Bionic Beaver)"
ID=ubuntu
ID_LIKE=debian
PRETTY_NAME="Ubuntu 18.04.2 LTS"
VERSION_ID="18.04"

java version "1.8.0_201"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_201-b09)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.201-b09, mixed mode)

 

Since we're coming up to January and Oracle's decision to charge people for Java I've been investigating ways to be an "open" Java developer... Everything seems be running great (which is the good news) although Darkest Dark (which I love) did warn me about Open JDK and Third Party fonts, then suggested I move to Oracle JDK (which kind of defeats the purpose)..

 

Best regards, Ben

Installing this feature into Eclipse Photon broke the installation in the following way:

  • when launching Eclipse, after the Photon splash screen a square window is shown, barely sufficient to show:
    • two icons (Welcome & Styles) plus
    • the Text "Hello\nWelcome t".
    • resizing of the window is not possible.
  • within this window the only responsive element is the close button ("X")
  • game over.

FWIW, I'm on Kubuntu.

PS: I could get back into the game by invoking Eclipse with "-clear -clean", which should never be necessary just to get into the IDE

In reply to by Stephan Herrmann

Stephan, sorry that you couldn't launch without the -clean option once but it's great you persevered. I hope you're enjoying DevStyle now.

Would you be able to work with us to figure out what happened in your case? I've tried with a clean install of eclipse on a clean install of Kubuntu 18.04 but I'm sure that wasn't your situation. It may be related to the state of the workspace or the state of the eclipse configuration at the time. We could confirm this if you could do a fresh install of DevStyle onto a fresh install of eclipse, with a fresh workspace. If that all works, then could you let us have your eclipse configuration from the existing setup to help us replicate it? The configuration can be obtained by going to Help>About>Installation Details>Configuration and then copy it to the clipboard to paste into a new text file. If possible, could you provide that information on the support forums, rather than what is designed as a review platform? You'd be able to attach files in the forums at: https://www.genuitec.com/forums/topics/darkest-dark/ .

Thanks for reporting this, hopefully, we can get to the root of the problem.

Currently, I’m using the dark theme with my own editor color scheme. However, every time I close Eclipse 2018-19 and re open it, all my Syntax Coloring settings reset (not the colors themselves but rather my preset bold/italics settings). For example, I like to have the keyword “return” in bold but even though I have exported/imported my settings they still will change upon launch. Interestingly, I tried saving my settings without your plugin installed and they remained upon restart. In the end, I’m not sure what’s going on and it’s very frustrating.

In reply to by Sebastian Nunez

Sebastian, thanks for installing DevStyle and sorry for the problems with syntax styling; that does sound very frustrating, as you say. I'm not sure why you're exporting and importing settings, this shouldn't be needed for a single workspace and your editor settings should be honored. I assume you mean eclipse 2018-09 and I haven't been able to replicate the problem with that build. In my case, I've installed eclipse-javascript-2018-09 and then ensured that the return keyword was set to bold in my JavaScript editor preferences (it was actually the default setting). Then I installed DevStyle from the MarketPlace and restarted. I still see that return keyword preference set to bold, and it is retained after a couple of restarts. Could you detail the steps you took, to help us replicate (including any DevStyle preferences). Also, the OS you're using might be relevant.

If you could raise the issue on our support forum at https://www.genuitec.com/forums/topics/devstyle/theme-problems/ that would also allow you to attach your eclipse error log, which may contain errors related to the problem (it would help if you could clear the log then reproduce the problem, to ensure the log is concentrated on the issue).

In reply to by Sebastian Nunez

Sebastian, we did see something similar early this year. Although we weren't able to track down the problem then (though there was a possibility that Oomph tracking settings changes might have been part of the problem), the issue was solved by starting eclipse with a new workspace and importing projects into it. A new workspace is always a good check as corruption in a workspace does occasionally occur.

After I decided to give a chance for the pluging, even with the agressive license, I just can't use my Eclipse any more. When I open it it stays like this: https : //i.imgur.com/0OcrreI.png

Terrible.

In reply to by Thiago Berne

Thiago, thanks for giving it a go. Sorry that your first experience was terrible. It seems that another user sees the same thing though this is the first we've heard of this particular issue, despite thousands of installs. The other user is running Kubuntu, though we couldn't replicate with a straightforward install. The other person, Stephan, says he managed to sort it by launching once with the -clean flag. Though this shouldn't be needed, can you try this to see if it fixes it? I would also have suggested trying a fresh workspace, as a test. It may be that the state of the workspace or configuration, with other plugins and settings weren't properly coped with by the initial launch of DevStyle and it would be great if we could track this down to fix it for other users. If possible, could you raise the issue on the support forums, rather than what is designed as a review platform? You'd be able to attach files in the forums at: https://www.genuitec.com/forums/topics/darkest-dark/ and it may be helpful to attach the eclipse configuration at the point of install.

Alternatively, if you can post the OS and windowing system here, along with the build and package of eclipse, that may help us replicate it. Also, if there are some major plugins you've installed, it may give us more clues.

Thanks for any help you can provide and sorry, again, for having a really bad first experience. I hope you can give it another go.

In reply to by Thiago Berne

Thiago, thanks for the information. So we know that a common element is Kubuntu but, unfortunately, there isn't much else to go on to investigate the problem. However, I'm going to see if we can, at least, make that Welcome window resizeable, and continue trying to replicate the problem. I hope you revisit the plugin and perhaps try the -clean option if this same issue arises.

In reply to by Tony Weddle

Same here, also on Kubuntu.

It's trying to show some kind of welcome wizard, only on the 1st run after installing DevStyle.

Solution is to run it from the command line just once, then it displays correctly and you get past the welcome wizard.

Thereafter you can launch it from the desktop icon just fine.

(Would be great if the dev can just make the wizard window resizable.)