Eclipse Foundation Member
Spring Tools (aka Spring IDE and Spring Tool Suite)

Add this URL to your Eclipse Installation to reach this solution's update site.

Oxygen (4.7)


Neon (4.6)


Mars (4.5)


Luna (4.4)


Kepler (4.3)


Juno (4.2, 3.8)


Previous to Juno (<=4.1)


Learn more...

Details Group Tabs

jamaltheen20's picture

An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=epp.package.jee, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
Unable to read repository at dist.springsource.com/release/TOOLS/update/3.8.4.RELEASE/e4.5/plugins/org.springsource.ide.eclipse.commons.cloudfoundry.client_3.8.4.201703310458-RELEASE.jar.
Read timed out
Unable to read repository at dist.springsource.com/release/TOOLS/update/3.8.4.RELEASE/e4.5/plugins/org.springsource.ide.eclipse.commons.cloudfoundry.client.v2_3.8.4.201703310634-RELEASE.jar.
Read timed out

mlippert's picture

The mentioned artifacts are available, so it looks like there is some stale cache data somewhere. I would recommend to go to the Preferences -> install/Update -> Available Update Sites, select the one for STS (or multiple ones if you have more than one), and press "Reload". That should cause the cached data to be refreshed.

If this doesn't help, you could try to remove the update site from that list (in the preferences), restart Eclipse, and add it back to that list.

Hope this helps!!!

jamaltheen20's picture

I tried the both steps but same error arised.

thank you for the quick reply.

mlippert's picture

In that case I would remove all STS-related update sites from the preferences and restart STS. Then go to the "Install New Software" dialog and put http://download.springsource.com/release/TOOLS/update/e4.5 into the update site URL field (if you are running Eclipse 4.5). Then select the components you want to install and continue. Make sure you have the main Eclipse Neon update in your preferences and active, so that missing components will be fetched from threre.

tmutuguppesripathiul1's picture

Thanks a lot. This helped me. I used e4.7 for Eclipse Oxygen and I could resolve the issue.

mlippert's picture

Glad to hear I could help and that you got this working!!!

fcadili's picture

I've installed in an eclipse J2ee platform 4.6.3 (neon 3) the STS 3.8.4.201703310634-RELEASE first downloading it from update site (...release/TOOLS/update/e4.6/) and then from the marketplace but Spring plugins aren't loaded properly .

I've looked for any of the custom spring elements inside eclipse environment, for instance spring perspective, or spring nature, spring preferences, but I found none of them.

Have I downgrade my eclipse j2ee installation to 4.6.2 or 4.6.1?
My previous spring installation is based on eclipse j2ee mars 2 and works fine even if it is a bit old.

Francesco

mlippert's picture

Do you see any error? Maybe in the error log? I need a bit more details about the problem, since the general install should just work fine. An alternative approach would be to download the ready-to-use STS distribution from https://spring.io/tools, which is a Neon.3 Eclipse with STS components pre-installed.

If you want to dive deeper into debugging what went wrong with the install, you could open a console view, switch to the OSGi Host Console, and type "ss" for "short status" to see which bundles are installed and what state they are in. If some of them are in the state "INSTALLED", something is wrong and we could dive deeper from there.

fcadili's picture

I think I found an answer to my problems: the update site ****://download.springsource.com/release/TOOLS/update/e4.6 works fine but ****://dist.springsource.com/release/TOOLS/update/e4.6/ seams not work.

The dig gives for download.springsource.com:
;; ANSWER SECTION:
download.springsource.com. 261 IN CNAME dgkephn8a5i01.cloudfront.net.
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.241
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.230
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.77
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.85
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.248
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.34
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.127
dgkephn8a5i01.cloudfront.net. 21 IN A 54.230.95.211

whereas for dist.springsource.com:
;; ANSWER SECTION:
dist.springsource.com. 233 IN A 104.16.65.137
dist.springsource.com. 233 IN A 104.16.69.137
dist.springsource.com. 233 IN A 104.16.67.137
dist.springsource.com. 233 IN A 104.16.66.137
dist.springsource.com. 233 IN A 104.16.68.137

Francesco

mlippert's picture

download.springsource.com is the CDN version of dist.springsource.com (so the various IPs make absolute sense), but both should work and should serve the same content. The network route to both will be different, but the served content is the same. I still think that stale cache data causes dist.springsource.com to not work for you case.

fcadili's picture

At least I installed STS on eclipse J2EE neon 3. The working sequence was:
1. install STS from market place on a clean up version of eclipse J2EE. (The installation form the updated site didn't work since I got a fatal exception at eclipse restart.)
2. Then install the other plugins.

Thank you. Francesco

mlippert's picture

Do you see any error message in the Error Log view that could be related? Or did the installation went smoothly and afterwards, you don't see anything in Eclipse? Isn't there a Spring perspective that you could select?

sdhir30g's picture

Trying to install in Eclipse neon using update site and get following error:
An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=C__Program Files_eclipse_jee-neon_eclipse, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.net4j.jms.api,3.0.0.v20110215-1551
No repository found containing: osgi.bundle,org.springframework.roo.wrapping.protobuf-java-lite,2.3.0.0001

mlippert's picture

I am wondering which marketplace entry you chose. I tried to install STS 3.8.3 into Neon via the Marketplace a minute ago and it worked so far. Can you verify that you chose STS 3.8.3 from the Marketplace? I am also wondering why there is a bundle called "org.eclipse.net4j.jms.api" being installed. This is not used directly by the STS components, but maybe it is chosen by the underlying mechanism as a provider for jms packages? Maybe... Anyway, you could also try to install STS by using the update site directly in the "Install New Software" dialog (in case the marketplace entry continue to not work for you). Make sure you choose http://download.springsource.com/release/TOOLS/update/e4.6. It would also be useful to check the configured update sites in the preferences (Install/Update -> Available Update Sites) and make sure that there is not another, maybe wrong update site configured (in addition to the correct one, mentioned above).

nchowdhury's picture

*Eclipse Details*
Eclipse IDE for Java Developers
Version: Mars.2 Release (4.5.2)
Build id: 20160218-0600

*System Details*
Win 10 pro (x64)

*Error*
An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=J__Eclipse_eclipse, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
Unable to read repository at (http://)dist.springsource.com/release/TOOLS/update/3.8.3.RELEASE/e4.5/plugins/org.springsource.ide.eclipse.commons.cloudfoundry.client_3.8.3.201612190658-RELEASE.jar
Read timed out

mlippert's picture

Can you try to remove the STS update site from the preferences (Available Update Sites), restart Eclipse, add it back, and try again? It looks like a temporary network issue, but that might have left stale cache data in the installation. The removal of the update site + restart should clean that up.

If that doesn't work, you can try to manually use the repo URL: http://download.springsource.com/release/TOOLS/update/e4.5

Hope that helps!!!

smonllordwl's picture

I use the following Eclipse Neon.2

  • Eclipse Java EE IDE for Web Developers
  • Version: Neon.2 Release (4.6.2)
  • Build id: 20161208-0600
  • Eclipse path: C:\eclipse-jee-neon

and get the following error:

An error occured during the org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.CheckTrust phase.

session context was:(profile=C_eclipse-jee-neon_eclipse,phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.CheckTrust, operand=, action=).
Error reading signed content.
Exception in opening zip file:
C:\Users\smo\.p2\pool\plugins\com.fasterxml.jackson.core.jackson-annotations_2.5.0.v201504151636.jar

Can anyone help me? Thank you in advance.

smonllordwl's picture

The problem was, that the following two .jar archives were corrupted:

com.fasterxml.jackson.core.jackson-annotations_2.5.0.v201504151636.jar
com.fasterxml.jackson.core.jackson-core_2.5.0.v201504151636.jar

The solution was:

1) Download the two artifacts manually for example from University of Kent UKMirror Service
2) Replace the two corrupted artifacts in C:\Users\smo.p2\pool\plugins\ with the manually downloaded ones
3) Reinstall the plugin over the Eclipse Marketplace

narinicheva's picture

Environment: Windows 7, Java 8 (Update 101), Eclipse Neon (4.6), Spring IDE 3.8.1.
When I open Spring Dashboard, Eclipse shuts down.
There are some details from the log file:

# A fatal error has been detected by the Java Runtime Environment:
#
# EXCEPTION_ILLEGAL_INSTRUCTION (0xc000001d) at pc=0x000007fee296ca90, pid=3464, tid=0x0000000000001b34
#
# JRE version: Java(TM) SE Runtime Environment (8.0_101-b13) (build 1.8.0_101-b13)
# Java VM: Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (25.101-b13 mixed mode windows-amd64 compressed oops)
# Problematic frame:
# C 0x000007fee296ca90
#
# Failed to write core dump. Minidumps are not enabled by default on client versions of Windows
#
# The crash happened outside the Java Virtual Machine in native code.
# See problematic frame for where to report the bug.

mlippert's picture

Hard to tell what is going wrong here. You might want to switch to the old dashboard (via the preferences) if this crash happens again. Does this crash happen every time?

vbudovskiy's picture

Use Luna Service Release 2 (4.4.2). After isntalling STS from eclipse marketplase i cannot find Spring Project Templates at menu (New->Other...) Can anyone tell me how can I fix it?

mlippert's picture

The wizard "Spring Project Templates" got replaced with "New Spring Legacy Project". You will find template projects there. But I would strongly recommend to create new Spring Boot projects instead, using the "New Spring Starter Project" and "Import Getting Started Content" wizards. They create up-to-date Spring projects. The templates are deprecated and no longer recommended. Therefore the wizard is already called "Legacy"... :-)

sjain0rk's picture

I am using Eclipse Mars.1 Release (4.5.1). I am trying to install this suite to my eclipse. I am getting this error every time.

An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=epp.package.jee, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
Unable to read repository at htt://dist.springsource.com/release/TOOLS/update/3.8.0.RELEASE/e4.5/plugins/org.eclipse.m2e.maven.runtime_1.7.0.20160603-1931.jar.
Read timed out
Unable to read repository at htt://dist.springsource.com/release/TOOLS/update/3.8.0.RELEASE/e4.5/plugins/org.aspectj.ajde_1.8.9.201604061446.jar.
Read timed out
Unable to read repository at htt://dist.springsource.com/release/TOOLS/update/3.8.0.RELEASE/e4.5/plugins/org.springsource.ide.eclipse.commons.cloudfoundry.client.v2_3.8.0.201606301005-RELEASE.jar.
Read timed out

Please help

PS: I deleted the 'p' from 'http' to post the comment without error

mlippert's picture

This looks like stale cache data from the p2 repositories. I would recommend to delete the STS repositories from the preferences (Update/Install -> Available Update Sites), restart STS, and add that update site again. That usually solves this issue.

nluittanloc's picture

After install newest STS, I can't create normal maven project anymore. It's not visible in new window. Does anyone know how to solve that problem?

hnguyen8g4's picture

I have the same problem after upgrading to the latest STS. The maven perspective/view is gone after upgrading to the new STS. Maven option is also removed from "Run As" and "Configure" menus.

mlippert's picture

I don't have an immediate fix for this problem at hand, but I would love to investigate this in more detail. Would you mind reporting an issue here: https://github.com/spring-projects/spring-ide/issues. That would be great. We could continue the discussion from there. I think I will have to ask for further details (like the state of certain bundles, etc.), so the GitHub issue would make a lot of sense. Thanks!!!

mlippert's picture

I haven't seen this before and those issues are quite hard to debug/analyze. I guess this is caused by a compatibility issue on the OSGi level among the bundles. I think the best solution would be to start with a fresh STS distribution download.

ialami8n's picture

So far it was working properly. But today when I am going to reinstall it ( for some reason I need to uninstall it), it shows "The following solutions are not available: Spring Tool Suite (STS) for Eclipse 3.8.0.RELEASE".
Can anyone tell me how can I fix this issue?

dkangy67's picture

I have same issue. Someone help me...

aclement's picture

I think if you deselect the entry 'com.vmware.vfabric.ide.eclipse.tcserver.insight' on the first dialog (called "Confirm Selected Features") then you won't get that popup. But if, on the 'not available' popup, you tell it to install anyway, it should succeed. We will look to fix for the forthcoming 3.8.1

hfadel's picture

it's good

rperini's picture

Installing STS 3.7.3 on Mars.2 (4.5.2 release).
Obtaining the following error:
Cannot complete the install because one or more required items could not be found.
Software being installed: Spring IDE Spring Data Support 3.7.3.201602250914-RELEASE (org.springframework.ide.eclipse.data.feature.feature.group 3.7.3.201602250914-RELEASE)
Missing requirement: Spring IDE Live Beans Graph 3.7.3.201602250914-RELEASE (org.springframework.ide.eclipse.beans.ui.livegraph 3.7.3.201602250914-RELEASE) requires 'bundle org.eclipse.zest.core [1.0.0,2.0.0)' but it could not be found
Cannot satisfy dependency:
From: Spring IDE Spring Data Support 3.7.3.201602250914-RELEASE (org.springframework.ide.eclipse.data.feature.feature.group 3.7.3.201602250914-RELEASE)
To: org.springframework.ide.eclipse.feature.feature.group 0.0.0
Cannot satisfy dependency:
From: Spring IDE Core (required) 3.7.3.201602250914-RELEASE (org.springframework.ide.eclipse.feature.feature.group 3.7.3.201602250914-RELEASE)
To: org.springframework.ide.eclipse.beans.ui.livegraph [3.7.3.201602250914-RELEASE]

liyingcn2010's picture

Select this check box: "Contact all update sites during install to find required software"

so Eclipse will search all the bundles automatically which required by the software you are trying to install.

mlippert's picture

Looks like the installation procedure can't find the zest bundle, which is coming from the Eclipse Mars p2 update site (that one isn't included in the STS update site since I think it will be in every Eclipse Mars installation anyway). Can you check that and make sure that the main Eclipse Mars update site is in the preferences and activated? If so, the installation should work just fine (tried it again myself a moment ago). Hope this helps!!!

kchinta's picture

I installed it in Luna version of eclipse. but it didn't worked as expected. do we have any other plug in for latest versions of eclipse? if yes please provide me with the URL of that.
Thanks in advance

mlippert's picture

Can you provide a few steps to reproduce this installation issue? I tried to install it into Luna SR2 a minute ago and it seems to work just fine. So something seems to be different on your end. Can you provide a few steps? Or maybe try with a fresh Eclipse Luna SR2 installation, just to see if this causes an issue on a plain Luna on your end as well?

cvoyer's picture

I encountered the same error as Cristiano, Dashboard (Optional) crashes the install. Using Eclipse 4.4.1. Installed fine without it.

ccastrobtj's picture

I found another error when select item Dashboard (Optional), if not select this item, the install works correctly.

mlippert's picture

Can you provide a few steps how to reproduce this? What JRE/JDK are you running on?